15 Ocak 2011 Cumartesi

Big Elephants Are So Big!

Bugün Habertürk gazetesini okurken bir haber dikkatimi çekti.


'' MAMUTLAR CANLANIYOR '' başlığı altında okuduğum habere göre Japon bilimadamları , gelişen klonalama teknikleri sayesinde 4 yıl gibi bir gelecekte mamutları yeniden canlandıracaklarını açıklamışlar. 2008 yılında Gelişim Biyolojisi Riken Merkezi'nde Dr. Teuhiko Wakayama öncülüğünde 16 yıllık donmuş bir fareden alınan hücreyle yeni bir fare klonlamasının ardından Kyoto Üniversitesi'nden Prof.Akina İritani , İngiliz The Daily Telegraph'a verdiği demeçte mamut doku örneği bulabilmek için bu yaz Sibirya'ya  gideceğini açıklamış.
Açıkcası bu haber beni heyecanlandırıyor , zira eski zamanların bu dev yaratıkları benim için hep çok ilgi çekici olmuştur. Çocukken polis , itfaiyeci , hemşire falan olmak isteyen çocuklar arasında sırf dinozorlara olan hayranlığım yüzünden Paleontolog ( fosil bilimcisi)  olmak istediğimi bilirim.Enteresan bir heves tabii.






Aynı haberin altında gene bu ilgi alanıma hitap eden başka bir haber daha vardı. O da '' T-rex'in 120 santimlik atası ''  haberiydi.
Bu haberde de Tyrannosaurus rex(T-rex) isimli Jurassic Park filmlerinin başrol oyuncusu dinozorun atası sayılan yeni bir dinozorun keşfedilmesinden bahsedilmiş.  Bu dinozor Arjantin'de keşfedilmiş ve dinozora Eodromaeus verilmiş ve anlamı 'şafak koşucusu'ymuş. 




Hayallerim gerçek olsaydı belki de bu dinozoru ben bulucaktım ve belki de adını Tanosorus koyucaktım neyse bu da güzel.


Bu arada ek bir bilgi paylaşıyım ; 'dinozor' sözcüğü Yunanca "deinos" (korkunç) ve "saurus" (kertenkele) anlamına gelen iki sözcüğün bileşiminden oluşmuş. Bu muhteşem yaratıklarla ilgili bilgilere başka bir yazımda devam edicem. Şimdilik bu kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder